Damer A stod upp mot mästarna i kvartsfinal #1

Hemmalaget Lund gjorde tveklöst en av säsongens bästa insatser när kvartsfinalserien mot Engelholm drog igång under söndagskvällen för de båda skånelagen. I slutändan är det dock rutinen som avgör till gästernas fördel som därmed tar ledningen med 1-0 i matcher.

[fleximage caption=’Janae Vander Ploeg (13) i anfall mot Lunds block Evelina Brink (7) och Sara Hansson (6) (foto: Roger Linde)’]170312_LVKdam_EVS_9969[/fleximage]

– Det var riktigt kul att spela idag, säger lagkapten Lovisa Bergh tätt efter matchen. Vi offrar oss bra för varandra, sliter i försvar och utmanar Engelholm ordentligt i två av de tre seten. Det är en härlig inramning och vi får ett fantastiskt stöd från hemmapubliken som gör att vi lyfter oss ytterligare ett par snäpp, vi hade aldrig spelat så bra utan de!

EVS har ett starkt grepp om första set men darrar lite mot slutet vilket gör att Lund kan kvittera vid 24-24 efter en bra serveserie av Sara Hansson. P-A Sääf gjuter nytt mod i sina spelare med hjälp av en TO vilket gör att EVS kan återta kommandot och vinna med 24-26. Luften går ur hemma laget något efter den knappa setförlusten och är inte fokuserade under inledningen av andra set, något EVS utnyttjar och springer enkelt ifrån.

10-minuterspausen ger hemmalaget nya krafter och man kommer tidigt i förarsätet i set tre med ledning 9-3. EVS kommer ikapp men Lund kopplar återigen greppet och har ny ledning vid 20-17. På nytt visar sig dock bristen på rutin och kyla i de viktiga skedena av matchen samtidigt som EVS lägger i ytterligare en ny växel.

– Jag är väldigt nöjd med vår insats idag, fortsätter Lovisa Bergh. Det märks tydligt att så fort vi kan hålla nere våra egna misstag så har vi en chans att utmana. Jag tycker faktiskt att vi var värda att plocka åtminstone ett set. Samtidigt får vi ge Engelholm att de är vassa när det väl ska avgöras. 

I hemmalaget var det Lovisa Bergh och Sara Hansson som levererade den största delen av poängproduktionen men grunden lades i ett mycket fint servemottagningsspel lett av libero Matea Markota. Hos gästerna var det återigen de båda proffsen på vänsterkanten Carnae Dillard och Janae Vander Ploeg som det mesta kretsade kring. Alla tyngre lägen gick till och förvaltades allt som oftast väl.

– Det var kanske premiärnerver med i början. Plus att vi tidigare klarade av Lund enkelt i serien. Det gjorde att det haltade lite emellanåt. Men vi höll oss lugna och jobbade vidare, konstaterade Per-Anders Sääf, och passade på att berömma motståndet.

– Lund håller ihop sin servemottagning och gör en bra match.

Ny drabbning väntar redan på tisdag i Kungsgårdshallen i Ängelholm med start kl 19:00.

Matchfakta:
Lunds VK – Engelholms VS 0-3 (24-26, 10-25, 21-25)

Poängbäst Lund: Lovisa Bergh 14p, Sara Hansson 12p
Poängbäst EVS: Carnae Dillard 19p, Janae Vander Ploeg 17p
Publik: 203

Matchens bästa spelare (utsedd av dagens matchvärd Actic)
Lund: Fanny Andersson
Lindesberg: Lovisa Bergh

Länkar:
Statistik
Slutspelsschema

Lunds VK
Engelholms VS
Helsingborgs Dagblad
 – EVS laddar redan för SM-semin