Dags för Allsvenskan 2015 – Herrar A

Herrar A har likt Damer A gjort en mycket fin insats under höstsäsongen. Man kopierade bedriften från förra året med att gå genom Superettan obesegrade med totalt 24-3 i setskillnad. Likt damerna hade herrarna i princip bara en dipp under seriens gång. Denna kom på bortaplan mot Falkenbergs VBK B där hallänningarna bjöd på oväntat tufft motstånd. Matchen fick avgöras i skiljeset och slutade på jämnast tänkbara sätt, 15-13 till Lunds fördel. Falkenberg var också det laget som knep andraplatsen i tabellen efter en stark avslutning men valde att avstå Allsvenskt spel till fördel för Vindrarps VK som placerade sig trea.

H1_1Foto: Senad Honic

Bland de övriga lagen i Allsvenskan hittar vi Göteborg United VBK och Floby VBK från den mellersta serien. Göteborg gick även dem gick rakt igenom serien med idel segrar och man gjorde dessutom helt utan poängtapp. Laget och klubben är fortfarande ungt men skaffade sig väldigt mycket erfarenhet i och med förra året i Allsvenskan som innebar en slutgiltig tredjeplats. Inför året har laget bland annat fått förstärkning av Erik Bylund med ett förflutet från Falkenberg och Vingåker samt landslagsspel på meritlistan. Räkna definitivt med Göteborg som en av topputmanarna till guldet i årets Allsvenska! Den forna storklubben Floby VBK har efter ett par års stiltje glädjande nog verkar ha fått fart på verksamheten igen. Laget har en skön blandning av rutin, inte minst tack vare Rikard Bilger som förra året spelade SM-final med Linköping samt Erik Heijl som gjort sju säsonger i Elitserien. Se upp även för Floby!

Från den norra serien hittar vi (som vanligt) Uppsala VBS och Säters IF VBK. Det är fjärde respektive femte året i följd som dessa båda lag kvalificerat sig till Allsvenskan. Trots en något jämnare serie än tidigare år kunde Uppsala knipa förstaplatsen efter en stark avslutning. Uppsala som inför säsongen tappade två tongivande spelare i bröderna Norrby till Tierp har lyckats fylla detta tomrum och bara förlorat två matcher. Det var de två inledande matcherna, båda i skiljeset med endast två poängs marginal. Sedan dess har det alltså blivit sex raka vinster. Känner vi Uppsala rätt kommer mycket att handla om Lawrence Montas i anfallsspelet. I Säter hittar vi också en profil i Gvido Vaguls som alltid drar ett stort poängmässigt lass. De tre senaste säsongerna har Gvido slutat tvåa, etta, tvåa i Allsvenskans poängliga med ett snitt på runt 20 poäng per match under samtliga säsonger, en imponerande jämnhet!

H3Foto: Senad Honic

Precis som i damernas serie kommer favoritskapet ligga på de tre seriesegrarna. Uppsala har visserligen tappat någon tongivande spelare men har mycket rutin från spel i Allsvenskan. Göteborg har starka ambitioner om vidare avancemang mot Elitserien. När serien summeras i början på mars borde Göteborg och Lund vara de två största utmanarna till platserna i Elitkvalet.

Herrar A börjar med dubbelhelg borta mot Floby och Göteborg vilket innebär att laget sätts på tufft prov direkt.

Lagkapten Jonathan Karlsson tänker så här inför premiären: – Vi har gjort en okej höstsäsong trots en del frånfall i truppen men vi alla vet att det är nu det börjar gälla och att vi kan prestera på en högre nivå än det vi har gjort. Vi har haft ett par bra träningar inför helgen och känner oss riktigt laddade!

Spelschema – Allsvenskan 2015

Vindrarps VK
Göteborg United
Floby VBK
Uppsala VBS
Säters IF VBK