Dags för Allsvenskan 2015 – Damer A

Vårsäsongen har dragit igång på sina håll i de lägre divisionerna och till helgen spelas också de första omgångarna i Allsvenskan för Lunds båda A-lag. Damer A har, efter en mellansäsong förra året, på nytt kvalificerat sig till Allsvenskan. Under hösten var laget helt överlägsna och förlorade endast fyra set på åtta spelade matcher. Den enda plumpen i protokollet kom i sista matchen på bortaplan mot Gislaved VBK B där det blev förlust i skiljeset. Det var dock redan klart innan matchen att båda lagen var klara för Allsvenskt spel. Innan epilogen mot Gislaved hade alltså Damer A ett facit på imponerande 21-1 i setskillnad.

2_2Foto: Senad Honic

I Allsvenskan väntar ett par välkända motståndare men också några helt nya bekantskaper. Från den mellersta serien gick två lag från samma ort vidare, Falköpings VK samt RIG Falköping B. Falköpings VK vann serien på liknande sätt som Lund gjorde, nämligen med sju vinster och en förlust i sista omgången. Det är andra året i rad Falköpings VK spelar Allsvenskan, förra året placerade man sig på en fjärdeplats i en tät serie med fem vinster och fem förluster. Erfarenheterna från föregående säsong kommer garanterat göra Falköpings VK till en toppkandidat. RIG Falköping B har sin vana trogen också kvalificerat sig och vi vet att eleverna på volleybollgymnasiet alltid har en fin grundteknik och samspelthet få lag kan mäta sig med. Lagets nackdel är naturligtvis att det inför varje säsong sker stora truppförändringar, återstår helt enkelt att se hur det går för årets upplaga.

Från den norra serien hittar vi ytterligare en gammal bekant, Norsjö VBK, som gått som tåget under hösten. Åtta vinster på lika många försök vilket gör dem till laget med flest poäng sett över samtliga Superettan-serier under hösten. Detta blir Norsjös femte raka säsong i Allsvenskan och som bäst har laget en andraplats från förra säsongen. Räkna med att dem vill göra allt för att nå hela vägen fram i år. Den sista platsen togs av Uppsala efter det att Rissne valt att tacka nej. Uppsala, som gjorde sin första säsong i Superettan, lyckades alltså med samma bedrift som Lund gjorde, nämligen att få med båda sina representationslag till Allsvenskan.

3_3Foto: Senad Honic

Ska man ge sig på en gissning om hur det hela kommer att sluta bör det vara dem tre topplagen från respektive serie som kommer att gör upp om pallplatserna. Dessa tre lagen har varit så pass överlägsna under hösten samtidigt som dem har gott om erfarenhet från Allsvenskt spel sedan tidigare. Som vanligt får vi dock inte glömma att mycket hänger på hur breda lagets respektive trupper är. Det är tuffa matcher med ett par dubbelhelger så det gäller att hålla laget fritt från skador för att kunna nå hela vägen fram.

För Lunds del inleds Allsvenskan med en dubbelhelg på bortaplan mot lagen från den mellersta serien. På lördag väntar RIG Falköping B för motståndet och på söndag står Falköpings VK på andra sidan nätet.

Det ska bli riktigt kul att få komma igång med tävlingsmatcher igen efter nästan en månads uppehåll, säger lagkapten Lovisa Bergh. Det är två tuffa och viktiga matcher som väntar så det gäller att vara med redan från början. Varje set är viktigt i slutändan för att få en så bra placering som möjligt.

Spelschema – Allsvenskan 2015

Gislaveds VBK
Falköpings VK
RIG Falköping
Norsjö VBK
Uppsala VBS