Seger i JSM-kvalet för U21-killarna

Det blev ett lyckat kval för Lunds U21-killar under söndagen i Bara. Kuben gästades tyvärr bara av fyra lag vilket innebar en rak serie där alla mötte alla i kampen om seedningsplatser till SM som avgörs 9-10 maj i Södertälje. Förutom Lund var det Falkenberg, Hylte Halmstad samt Habo som förlagts till den södra poolen.

Även om vi bara fick tre matcher är det här kvalet jätteviktigt för oss då det är en av få chanser vi har att spela ihop laget, säger coach Hampus Hedenberg. Några av spelarna går på RIG och dem andra är utspridda i klubbens olika lag så det finns väldigt lite tid för killarna att spela tillsammans.

Laget ställdes mot Hylte Halmstad i första matchen som bjöd på tufft motstånd. Anförda av Fredrik Holgersson och Benjamin Engström som till vardags spelar i deras elitlag. H/H hade ett skickligt försvarsspel och grävde upp många av Lunds anfallsförsök. Lund skaffar sig ändå stor ledning med 23-14 och grepp om det första setet. Då kom Lund in i en ordentlig svacka. H/H kunde inte bara gå ikapp utan också gå förbi till 25-26. Först då vaknade Lund och lyckades bryta med en side-out och ta tre raka poäng och därmed första set. I andra set är H/H med längre och leder med ett par poäng fram till mitten av setet. Då kopplar Lund ett nytt grepp som man kan hålla hela vägen in till seger med 2-0.

[fleximage caption=’Anton och August Borna i block mot Marcus Torstensson i Hylte Halmstad’]9

[/fleximage]

I den andra matchen stod Falkenberg för motståndet och det blev en ny tuff match. Trots att Falkenberg saknade både Alfred Dalevik och Sebastian Angel spelade man inspirerat och likt H/H plockade man upp mycket bollar i försvar. Lund tog det första setet efter att man hållit Falkenberg distanserade med ett par poäng genom hela setet. I det andra får Falkenberg en bra start och leder bland annat med 4-8 och 11-15. Lund närmar sig något efter en time-out men Falkenberg har trots allt en ledning när det närmar sig slutbollarna. Först vid 21-21 är Lund ikapp och kan gå förbi. Setet vinns med minsta möjliga marginal (25-23) och vilket innebär en ny seger med 2-0.

[fleximage caption=’Oskar Borna, Anton Borna och Pontus Nilsson i treblock mot Falkenbergs Johan Gruvaeus’]5

[/fleximage]

Både Martin Karlsson (Falkenberg) och Richard Engberg (Hylte Halmstad) är två mycket duktiga och erfarna coacher som vet precis hur man ska få det mesta av sina killar, fortsätter Hampus. Även om vi lyckas vinna idag vet vi att båda dessa lag kommer att vara med i kampen om medaljer när SM avgörs i maj.

I den sista matchen ställs laget mot Habo. Denna matchen blir inte lika betydelsefull då Lund redan tagit hem förstaplatsen i turneringen tack vare sina båda vinster och resultaten i de andra matcherna. Laget får då chansen att prova några av sina mer oerfarna spelar lite matchtid. Även om fokus och lagets energi inte är lika bra som i de tidigare två matcherna lyckas man ta en komfortabel seger mot ett mer orutinerat Habo. Asif Haidari, Lucas Gardebrand och Jonathan Persson skötte sig alla bra och Habo kunde avfärdas med klara 2-0.

[fleximage caption=’Pontus Nilsson är beredd i försvar’]8

[/fleximage]

Jag tycker hela laget förtjänar beröm efter dessa matcher. Inte helt oväntat leds laget av vår rutinerade trio Pontus Nilsson, Jacob Link och Oskar Borna där den sistnämnde axlar den ovana rollen som passare på ett förträffligt sätt, konstaterar Hampus. Den står ut allra mest tycker jag dock är August Borna som lyckats konservera sin form från GP. August visar stor mognad i sitt spel redan nu och kommer bli en nyckelspelare både i U19 och U21-laget. Vidare är jag riktigt nöjd med vår serve och vårt blockspel, något vi plockar många poäng på. Vi är ett resligt lag med många bra blockspelare, inte minst tack vare vårt senaste tillskott i Svedalabördige Axel Olin. Axel har en höjd som få spelare ligger på och han ger oss en annan dimension i centerspelet.

[fleximage caption=’Jacob Link och Axel Olin i block mot Johan Gruvaeus’]7

[/fleximage]

I den norra poolen gick segern inte helt oväntat till Sollentuna som besegrade Vingåker tämligen enkelt i finalen. Sollentuna har ett jämnt och namnkunnigt lag där många av spelarna har rutin från spel i Elitserien och diverse ungdomslandslag. Detta gör dem till den största guldkandidaten i SM. Tierp tog hand om bronset efter seger mot Team Gotland.

Jag hoppas vi kan få till ett par träningar till inför SM med alla spelare men jag är nöjd med att det gick så bra som det gjorde i helgen. Det är en spännande tid och det ska bli riktigt kul att se vad vi kan åstadkomma i Södertälje, avslutar Hampus.

Resultat
Fler bilder – Svedala Volleys facebooksida

Se bildspel nedan.

[bxslider id=’1′]
[bxslide imageurl=’https://www.lundsvk.se/main/wp-content/uploads/2015/02/10.jpg’]
[bxslide imageurl=’https://www.lundsvk.se/main/wp-content/uploads/2015/02/6.jpg’]
[bxslide imageurl=’https://www.lundsvk.se/main/wp-content/uploads/2015/02/4.jpg’]
[bxslide imageurl=’https://www.lundsvk.se/main/wp-content/uploads/2015/02/2.jpg’]
[bxslide imageurl=’https://www.lundsvk.se/main/wp-content/uploads/2015/02/3.jpg’]
[/bxslider]