Förlust med minsta marginal för Damer B mot Helsingborg

IFK Helsingborg – Lunds VK B 3 – 2 (23-25, 25-23, 20-25, 25-18, 15-13)

 

I söndags var det dags för tredje mötet med Helsingborg som vi har kammat noll poäng mot i de tidigare mötena. Att vi dessutom havererade i senaste matchen och åkte på krossiffror i ett par set hade byggt upp ett rejält revanschsug hos Lund som har höjt sig ett par snäpp på träning de senaste veckorna. Det var ett helt annat lag som intog Rönnowska hallen den här gången med siktet inställt på vinst och ett självförtroende som börjar matcha potentialen i laget.

Nu blev det ingen vinst den här gången heller men det var ack så nära och hade vi inte släppt greppet i andra set och slarvat bort en 3-4 poängs ledning vi höll till 20 poäng och till slut setvinsten så hade matchen med all säkerhet varit över efter tre set. Helsingborg är ett lag som har spelat upp sig under match varje gång vi har mött dem och den här matchen var inget undantag. Skillnaden mellan lagen är fortfarande en del rutin och medan Helsingborg kan anpassa och förändra sitt spel snabbt efter förutsättningarna så hakar vi upp oss i bland och får inte med oss den enklaste förändring in på planen efter en timeout. Men det har blivit mycket bättre i snabb takt och med fortsatt vaksamhet på hur vi agerar i defense och jobbar på att spela snålare så vinner vi fler matcher mot bättre lag helt enkelt.

Positivt i den här matchen var att vi visar mer spets och en mental kondition genom fem set som vi inte haft tidigare. Det slarvas fortfarande mycket och vi måste ta med oss att de viktigaste poängen att få med oss i framtiden är inte matchbollarna i femte. Det är 16 servemissar och 34 anfallsmissar där nästan alla är i nät eller ut. Anfallet är mycket starkare och lundaspelarna har verkligen utökat sin verktygslåda och börjat använda den effektivt med utdelning i match. Vi tar ut svängarna men lite väl mycket och med viss avsaknad av fokus i serve och anfall när vi behöver lägga undan bollen. Det här blev en match där vi fick se spelare göra något helt briljant i nätspelet för att sedan backa ner bakom baslinjen och slå serven mitt i nätet eller långt ut, mer än en och två gånger. Eller sätta både två och tre anfall i rad mot fullt defense och fullständigt trolla bort Helsingborg för att sedan släppa en överspelad boll eller hinna upp ohotad med gott om yta att jobba med och trycka ut bollen utanför sidlinjen. Men det var ingen som gav upp, alla har blivit mycket bättre på att skaka av sig missarna och köra på och det var en kul match utan några sammanbrott eller sura miner (förutom lite muttrande från sidlinjen). Genomgående är servemottagningen mycket bättre och Ylva når nästan samma toppbetyg som mot Örkelljunga medan Sandra putsar till en decimal mot ett starkare lag.

Femte set känns positivt trots slutresultatet. Vi spelade inte ut i nätspelet som tidigare i matchen och kunde då inte avgöra lika mycket heller. Det viktiga här  var att flera spelare som haft en dålig dag i serven tog sig i kragen och servade bra. Vi hade under matchen pressat Helsingborg att bygga det mesta av sitt anfall på en spelare i Gabrielle Andersson som vållade oss onödigt mycket bekymmer och fick avgöra många bollar. Gabrielle går på med stort självförtroende, bra kraft och sätter det mesta i planen. Då kan man inte släppa och hoppas på att den går ut, att någon annan tar den eller ranta runt på planen när tillslaget kommer som om man aldrig har deltagit i grundläggande defenseträning. Ett viktigt bryt i femte där vi plockar upp det mesta av Gabrielles anfall. Inget skönspel och flera överspelade bollar men det gick inte i golvet i alla fall och det känns starkt att kunna samla ihop oss på flera punkter i ett avgörande set. Vi får med oss en poäng i tabellen och mycket mersmak. Nästa match är hemma i Fäladshallen den 8/2 klockan 16.30 då vi möter Ystad.

Bästa poängplockare i Lund:

Sandra Petersson 15

Susanna Nirvald 14

Linda Bengtsson 9