JSM-silver till Lund

Maj månad och dags för JSM. Den ädlaste SM-klassen av alla ungdomsklasserna. För arrangemanget står för första gången Södertelge VBK. Lunds lag placerade sig etta i södra kvalpoolen, vilket placerat laget i en grupp med det trivsamma motståndarna Habo samt Tierp, vilka placerade sig fyra i södra respektive trea i norra poolen.

I gruppspelsmatcherna är det inget snack om vilket lag som skall vinna gruppen. I matchen mot Habo slutar siffrorna på 25-13, 25-13 till Lunds favör och i matchen mot Tierp blir motsvarande 25-16, 25-12. Gruppsegern innebär kvartsfinal mot Vingåker samma kväll.

Vingåker placerade sig som tvåa i norra kvalpoolen, men till SM-turneringen saknar de sitt ess i rockärmen i form av Viktor Lindberg, som blivit antagen till landslagets träningsläger som även är förlagt i helgen. Kvartsfinalen blir således lika trivsam som gruppspelet och punkteras till 25-12, 25-13, vilket innebär ett skönt avslut på lördagen och att söndagens första match kommer att vara en semifinal kl 11.45 mot Hylte/Halmstad.

[fleximage caption=’Lagkapten Pontus Nilsson i servemottagning’]mottag_2 U21SM[/fleximage]

Hylte/Halmstad hade fått en tuff väg genom turneringen, genom att som gruppvinnare fått möta Sollentuna (ettor i norra poolen) i sin kvartsfinal och starkt nog lyckats gå segrande ur det mötet. Ett H/H med en härlig seger i ryggen mot ett
Lund som hittills endast spelat lätta matcher torde sig kunna bli ett intressant möte. Mycket riktigt. I första set anför Lund och kniper det med 25-21. I set nummer två kommer ett hungrigt H/H igen och kniper i sin tur det med 25-20. Tredje och avgörande set, blir emellertid ett set där Lund visar var skåpet ska stå. Setsiffrorna sätts till 15-8 och en skön semifinalvinst. Stundar gör nu final mot Falkenberg.

[fleximage caption=’Jakob Link och Axel Olin i block’]block U21SM[/fleximage]

Falkenberg som vunnit sin grupp efter en imponerande seger mot Sollentuna, vilket resulterat i en komfortabel väg mot finalen. Falkenberg är ett välskolat och stabilt lag i alla moment, men har under turneringen spelat ett relativt enkelspårigt anfallsspel via endast två av sina kantspikers. Första set i finalen talar för sig. Lund för spelet och Falkenberg finner inga medel att sätta stopp. Setet vinns av Lund med 25-17.

Även andra set inleds likt det första. Lund skaffar sig en rejäl ledning, men mitt i setet lyckas Falkenberg knipa två-tre bollar i rad och genast börjar spelarna i Lund bli passiva. Fortfarande ledning, men snart har Falkenberg inte bara kvitterat utan också dragit ifrån. Falkenberg vinner setet slutligen med 25-19. Resterande del av matchen kämpar Lund för att komma tillbaka till samma trygghet och nivå som tidigare. Dock lyckas man inte och matchen slutar med 3-1 i set till Falkenberg. Silver till Lund!

En andraplats i JSM är trots en väldig bedrift, även om det just nu känns lite bittert. Utöver medaljen tog laget dessutom inte mindre än två platser i Allstar Team – Petter Berlin som libero och Jacob Link som högerspiker. Utmärkelser som de båda är väl värda efter helgens spel. Imponerande och roligt!

[fleximage caption=’Petter Berlin blev uttagen i Allstar Team som bäste Libero!’]mottag U21SM[/fleximage]

[fleximage caption=’Jakob Link blev uttagen i Allstar Team som bäste Högerspiker!’]anfall U21SM[/fleximage]

Avslutningsvis vill undertecknad tacka hela laget alla tillresta supportrar för en rolig helg, men kanske framförallt för en rolig tid. Detta blir sista SM:et med många av spelarna. Det känns tråkigt, men samtidigt finns det många fina minnen från både på och utanför planen. Tack för allt!

Samtidigt bör även Södertelge VBK tackas för ett jättebra arrangemang. Det har varit en maffig inramning genom att alla matcher har spelats på helplaner och full tillsättning av domare samt sekretariat. Således har alla lag kunnat fokusera på de egna matcherna, erbjudits möjlighet till att titta på många andra matcher samt haft tid över för att bara koppla av och ladda om mellan matcherna. Mycket bra roddat Södertelge! Ni har lyckats höja JSM till den nivå det förtjänar.

Vi ses i hallen!

Hampus Hedenberg, coach

Spelare i silverlaget:
Henrik Kockum
Jonathan Persson
Axel Olin
Pontus Nilsson
Oskar Borna
Anton Borna
Lukas Gardebrand
Jacob Link
Petter Berlin
Per Malmborg
August Borna
Asif Haidari

Ledare i silverlaget:
Hampus Hedenberg
Petter Borna
Linus Oscarsson

Länkar:
All Star Team och matchstatistik från finalen

[fleximage caption=’Lunds VK U21 2015′]Lund U21H[/fleximage]

(Foton: Södertelge Volley)