En episk match för Herrar B

Lunds VK B – Vindrarps VK B  3 – 1 (18-25, 27-25, 27-25, 25-17)

Vad menas med en episk match egentligen? Det är den där matchen spelarna i laget gärna återkommer till flera år senare när de har sina reunionfester. Denna tisdagsmatch kommer vara en sådan match för Herrar B!

Förutsättningarna inför matchen var inte optimala. Vi hade flyttat matchen på Vindrarps förfrågan till mitt i veckan vilket vi visste innebar att de kunde ta med sig spelare från sitt A-lag en sista gång innan A-lagsspelarna låses till helgen. Detta utnyttjade Vindrarp. Samtidigt hade vi sju spelare skadade, sjuka eller på jobbresor så vi hade fyllt upp laget med Max och Bibben från Herrar C, som båda gjorde debut i division 1, samt vårt australiensiska nyförvärv Caleb som också gjorde debut. Passande nog gjorde också vår A-lagscoach Kristian Lund ett gästspel i B-laget denna vecka så han hoppade också in. Så vi var full trupp till matchen och då Max, Bibben och Caleb har tränat med oss regelbundet ett tag så är de väl inkörda i vårt spel. Kristian Lund har visserligen bara haft två träningspass denna säsong men har rutinen.

Första set är katastrofalt med en kollektiv servemottagningskollaps vilket naturligtvis får följdverkningar på resten av spelet. Vi gör några försök att hitta lösningar, men vi får inte till det samtidigt som Vindrarp spelar riktigt bra! Jag förstår faktiskt inte hur vi får ihop 18 poäng…

Sedan vinner vi matchen i tre raka set där det inte är en detalj utan ett antal samverkande saker som gör detta till en episk match. Jag listar en del av dem helt utan rangordning:

  • Vi möter ett bra lag som har ansträngt sig för att de verkligen vill vinna.
  • Vi vinner inte matchen enkelt utan det är verkligen en tight match där vi vänder flera underlägen till vinst.
  • Då jag som coach endast kunde viska pga. förkylning skötte jag mest vilka som stod på plan och när. Själva spelcoachingen skötte vår lagkapten Klas tillsammans med Kristian Lund vilket jag ska återkomma till.
  • Kristian Lund och vår lagkapten Klas får faktiskt en egen punkt i listan också. Speciellt när vi vänder underläge 18-22 till setvinst i andra set. Klas gör genomgående en riktigt bra match och visar varför han är lagkapten. Kristian Lund gör en helt ok match spelmässigt men är inte någon poängmaskin utan det står i vanlig ordning Christian Svensson för. Klas är också klok och ger Kristian Lund lagom många pass:) Däremot bidrar Kristian Lund oerhört på det mentala planet.
  • Till andra set gör jag nog mitt mest oortodoxa drag som coach någonsin och även resten av matchen präglas av mycket lyckade byten. Det är en fördel att ha 13 spelare inskrivna i protokollet och två assisterande coacher i form av Pean och Tobbe på bänken att bolla sina bytestankar med.
  • Division 1-debuterande 15-årige Max Borna spelar ensam libero i dessa tre set och är helt enkelt magnifik och röstas med mycket klar majoritet fram till MVP.
  • Vid ställningen 25-25 i tredje set byter jag in Erik som först gör ett serveess och sedan stänger Gustav setet med ett monsterblock i mitten. Gustav gör dessutom sina klart bästa set som center någonsin.
  • I princip sista halvan av sista set spelar vi med tre skolungdomar på plan (Erik, Bibben och Max) och de levererar verkligen och vinner sin del av setet samt får knyta ihop matchen utan varken Klas eller Kristian Lund på plan.
  • Caleb gör en lyckad debut även om han under stora delar får spela på “fel” position.
  • Jag skulle kunna nämna fler namn, men ALLA på och utanför plan bidrar verkligen till vinsten genom sitt spel, peppning eller vad det nu kan vara. T.ex. lyckas Lucas ensam simulera en publik på 50 personer.

Avslutningsvis vill jag och hela laget tacka Kristian Lund att du tog dig tid och energi för en gästvecka hos oss utöver ditt uppdrag som A-lagstränare. Både för inputen och individuell feedback på träningen och speciellt med en unik upplevelse och lärsituation under matchen. Jag jobbar med strategisk pedagogisk utveckling till vardags och det är verkligen varje pedagogs våta dröm att kunna erbjuda denna typ av aktivt lärande i en autentisk matchsituation med omedelbar feedback som endast en person närvarande på banan kan ge utan att det tar för mycket fokus. Inför och efter varje boll gav Kristian en kvalitativ och konstruktiv uppmuntrande återkoppling till olika spelare. Detta faller i vanliga fall på vår lagkapten och passare Klas, men han ska dessutom styra spelet också så det gav honom en avlastning. Dessutom tyckte killarna att det var riktigt KUL att Kristian var med och de tyckte han skulle komma på fler träningar för han behöver uppenbarligen “träna lite mer för att orka” som en längre icke namngiven center uttryckte det:)

Vid pennan

/Roy Andersson