Damer B vinner i Ystad

Ystad – Lunds VK B 2-3 (25-15, 25-17, 6-25, 17-25, 10-15)

Det var ett rejält skadeskjutet Lundalag som åkte till returmötet i Ystad, 12 spelare på pappret men endast 5 som var 100% hela och friska. Förkylningsepidemi och flera skador gjorde att vi inte kunde starta som planerat och intränat men ändå kunde vi ställa samma laguppställning på planen som i seriepremiären när vi slog Ystad i tre raka, en på pappret stark uppställning som Ystad ska ha svårt att stå upp emot.

Vi startade matchen med en klar strategi och tydliga direktiv från coachen men vi har inte riktigt nått fram i processen så att vi från start till slut i varje match kan hålla fokus i en strategi. Efter en lite trevande start från båda lagen får Ystad ordning på sitt spel medan Lund tror att det räcker med att säga vad som ska göras och sedan händer det av sig självt. Vi har aldrig spelat så dåligt som vi gör i första set och poängskillnaden skulle varit större om vi inte hade vunnit många poäng på Ystads misstag. Endast Hedda får godkänt betyg.

Ny laguppställning i andra set och Cissi får chansen från start och får in vilja och strategi i spelfördelningen och spelet höjs ett snäpp. Tyvärr levererar anfallet och lagspelet i övrigt inte och Ystad kan ändå vinna setet bekvämt. Utöver Cissi är det Hedda som får godkänt betyg. Cissi får vila igen efter en stabil insats i första spelade setet för säsongen. Framför allt förtjänar det att nämnas att Ystad inte fick någon utdelning av att spela bollen på passaren i baklinjen, Cissi gör sin bästa insats hittills i defense och gräver upp flera bollar med precision till Ylva. Även Susanna och Helena får kliva av planen för att förkylningen gör sig gällande under matchen.

Inför tredje set är rätta inställningen och fokus tillbaka i laget och lite piggare spelare i Sandra och Cecilia Raalas. Linda får kliva in på högerkanten trots att hon inte var helt hundra sedan stukningen inför förra matchen och med Linda kommer det in välplacerade anfall, servar som vållar Ystad stora bekymmer i servemottagningen och ett inspirerande sätt att fira varje vunnen boll som ett litet barn firar drömklappen på julafton. Leni leder nu spelet från start till slut och Lund spelar inspirerande volleyboll. Ystad får inte mycket att säga till om i det här setet och siffrorna blir förkrossande 25-6 till Lund. Ren njutning.

Fjärde set fortsätter i samma anda, även om Ystad höjer sig nämnvärt så har vi ändå kopplat ett starkt grepp som vi inte släpper mer än för en kort stund när en ystadspelare tråkigt nog stukar foten och vi slappnar av lite för mycket under pausen och Hedda får plåstra om ett finger och bytas ut. In på planen kommer Marie som direkt blir bombarderad av Ystads servare, en taktik som visade sig fullständigt lönlös då Marie spelade bäst servemottagning för dagen och dessutom bjöd på ett par fina diggespikes, en block-ut och en härlig brevlåda.

I femte set spelar Lund ett stabilt spel och sätter press på ett hårt kämpande Ystad. Vi är i ledning med en poäng vid sidbytet och kopplar sedan ett grepp som vi kan behålla setet ut, mycket tack vare starkt defense av Sandra och Ylva.

Positivt som vi tar med oss från matchen är förmågan att vända matchbilden som ett lag och spelarnas förmåga att kliva fram och nå nya högstanivåer i både nätspel och baklinje. Sandra når ny toppnotering i defense, flest digs i matchen, och ett anfall som förtjänar att nämnas lite extra är Sandras parrespike som satt på fyra meter så att det ekade i Västervånghallen. Carro är effektivast i anfall av nätspelarna(Ylva har en tendens att vara 100% i de få anfall hon får leverera) med 45% kills från sin centerposition och har inte en enda anfallsmiss. I den här matchen visade Carro verkligen en förmåga att leverera poäng även på lite halvtaskiga pass och ställa upp ett svårpasserat block för motståndarna i varje boll. Leni ska ha en eloge också för att hon klarade av att slutföra matchen så starkt trots att hon inte var helt återhämtad efter förkylning och feber.

Visserligen lite trist att vi släpper en viktig poäng i tabellen men fantastiskt roligt att vi kan spela så bra och ta en vinst på bortaplan trots att vi har en nästan löjligt dålig start på matchen.

Bästa poängplockare i Lund:

Linda Bengtsson 16 (9 ess)

Caroline Sanfridsson 11

Sandra Petersson 9

[fleximage caption=’Glada vinnare!’]VinstmotYstad22nov[/fleximage]