Damer B, DET GLADA LAGET, vinner igen

Efter två enkla vinster i serien skulle Damer B idag verkligen både mätas och vägas mot riktigt motstånd (och kanske befinnas för lätta).

Lunds VK Damer B – Helsingborg 3-2  (25-23, 21-24, 22-25, 25-22, 15-10)

Damerna hade tidigare aldrig besegrat Helsingborg, men idag fanns chansen.
Det märktes tidigt att denna match var av annan kaliber än vårens tidigare matcher. Nervositet gjorde att B-damerna lät Helsingborg komma i tidig ledning. Ledningen bestod dock mest av Lunds misstag i grundspelet. Enkla och tydliga instruktioner om verklighetens beskaffenhet gjorde att damerna snabbt vaknade till. Första set vinns sedan med en blandning av Lunds kunnande och Helsingborgs brist på anfallsalternativ.

Lund kommer sedan i stora problem och förlorar två raka set. Tyvärr i praktiken mot en enda spelare. Här behöver laget utveckla sitt volleytänk. Bästa spelaren hos motståndaren ska helt enkelt inte ha de flesta anfallen mot sig. Däremot helst de flesta blocken.

I fjärde set vinner B-damerna knappt, och det är tydligt att det fortfarande finns både ork och glädje kvar i laget. Dessutom en stigande spelförståelse, som ger alltfler poäng på hård smash varierad med korta droppbollar.

Efter sidbyte i femte set är det klart vilket lag som helst vill vinna, och de sista bollarna blir en härlig defilering för Damer B med ess och ett nerblock.

Som helhet är det glädjande med en vinst, men spelet lämnar mycket övrigt att önska i fråga om jämnhet. Just denna brist på jämnhet gör att matchen blir en ganska märklig tillställning att följa. Utan synbar anledning kan genomtänkta anfallslösningar plötsligt ersättas av fullt utblommat vansinne. Då ska tydligen smashar slås ut, icke-anfall blockeras och gratisbollar läggas över till motståndaren. Laget hade tur att dessa fasoner inte kostade dem segern.

Idag vill jag särskilt berömma vänsteranfallarna. De byttes fram och tillbaka, men kantflickorna tog på sig varje nytt inhopp med stort mod. Mot slutet av matchen verkade det dessutom nästan som dessa spelare tog taktiska anfallstips på allvar, vilket ju fyller en med lika delar glädje och förvåning.

 

Stor ros också till lagets stabila libero Ylva som återigen gör en helt avgörande insats för lagets anfallsspel.

marie blockupptäckt

Ulf Karlsson