Lunds VK U19 flickor kvalade i helgen till SM i Falkenberg

Samlingen 06.30 på Västra station i Lund var starten på en väldigt lång dag för truppen på elva tjejer och ledarna Malin och Ingrid. Förutsättningarna för dagen var att för att kvalificera sig till SM, så krävdes det att laget kom bland de sex första i det 14 lag starka startfältet.

Den tidigare starten på dagen till trots, var tjejerna inte riktigt vakna när första matchen för dagen spelades 09:30. Värnamo körde över Lund med 25-6 i första set och ingenting fungerade. Till andra set ryckte tjejerna upp sig och fick se sig besegrade med de mer smickrande siffrorna 25-23. Nu kändes tjejerna igång och efter att ha dömt en match mötte de det tredje laget i gruppen, Gislaved. Första set är jämnt, men Gislaved är bättre i slutet och kan vinna med 25-22. Tjejerna tappar inte sugen utan vinner andra set med 25-20 och får för första gången för dagen spela ett avgörande set. Tyvärr rycker Gislaved tidigt och tjejerna förlorar med 15-7.

Lund blir sist i gruppen och nu väntar slutspel där alla lag, utom gruppvinnarna spelar åttondelsfinal. Vinst är ett måste för att få fortsätta kämpa om de sex platserna som leder till SM slutspel. Lund inleder bra mot Kronan, som står för motståndet, och rycker ifrån stort, men ju längre setet spelas, ju närmre kommer Kronan. Setet slutar med LVK vinst, 25-22. Kronan fortsätter spela bra i andra set, samtidigt som Lund återigen tappar sitt eget spel och Kronan tar hem andra set med 25-23. Avgörande set igen och Kronan ser starkast ut till den lilla klackens stora sorg. Kronan går fram till 14-10 och det känns som om Lund får inrikta sig på placeringarna som inte leder till SM. Som tur är ger inte Hedda upp lika lätt som klacken utan servar Lund fram till vinst med 16-14. Om klacken kommer ihåg det rätt, så var det tre ess och övriga servar ställde till så stora problem för Kronan att Lund relativt enkelt kunde vinna bollarna. Stor segerglädje i laget och i klacken.

I kvartsfinalen står Ystad för motståndet. Vid vinst är tjejerna klara för SM och vid förlust får de spela ytterligare en match för att bli bland de sex. Det är alltså inte en måste match, men tjejerna går givetvis för att säkra sin SM plats. Tjejerna spelar bra volleyboll och pressar Ystad, men till slut visar det sig att Ystad var det bättre laget för dagen och de vinner med 25-20, 25-23.

Återigen är det dags för en måste match och återigen står Värnamo för motståndet. Laget som slog tjejerna med 25-6, 25-23 på morgonen. Den lilla klacken reduceras till hälften då en i klacken tvingas sätta sig på tåget till Lund. Återigen inleder Värnamo bäst och vinner första set med 25-19. I andra set är Lund starkast och vinner 25-21. Återigen tredje set, där Värnamo har matchbollar, men efter en fantastisk avslutning vinner Lund med 17-15. SM platsen är säkrad och stort jubel.

Fantastisk laginsats av tjejerna, så häftigt! Under förutsättningarna är det en bragd och nu laddar vi mot SM-slutspelet i maj, säger en mycket nöjd tränare Malin Artéus efter att SM-slutspelet är säkrat.

En match återstår för de nu väldigt trötta tjejerna. Placeringsmatch om femte/sjätte plats, där Falkenberg till slut är starkast och vinner med 25-9, 22-25 och 15-10.

Gislaved och Ystad som tjejerna spelade jämna matcher mot under dagen slutar trea respektive fyra. I finalen vann Svedala mot EVS.

En fantastisk dag i hallen är slut och nu kan tjejerna, ledarna och klacken börja planera för U19 SM i Katrineholm.

Vid pennan
/Peter Ahlm