Lunds VK Flickor U18 kvalificerade till SM!

Med tio spelare från fem olika träning- och tävlingsgrupper och med ledare som nästan helt saknar koll på motståndarna i åldersgruppen åkte Lunds VK på lördagen till Falkenberg för att spela kval till U18SM i flickklassen.

Vårt enda egentliga motto var att kunna åka hem utan att ha något att ångra. I gruppen hade vi Engelholm och Värnamo, två klubbar som brukar ha stark ungdomsverksamhet, och i Lund har vi bättre koll på de förra än de senare. Första matchen mot Värnamo startar avvaktande och spänt från Lunds sida med få servar som sitter på motståndarnas planhalva. Vi ligger under 6-13 innan det börjar vända, och vi kommer loss framför allt i serve. Till slut vinner Lund första set med 25-23 och även om det är fortsatt hård kamp genom hela andra set så verkar Värnamo-tjejerna lite tagna av att ha förlorat första set efter den lätta inledningen. Vi vinner med 25-19 utan att det blir riktigt farligt. Andra gruppspelsmatchen sedan mot EVS där motståndarna är numret större i det mesta, men vi bjuder upp till bra kamp och matchen ger oss tillfälle att fortsätta spela ihop vår trupp inför slutspelet. I slutet av dagen kan vi konstatera att av sex slutspelsplatser och 13 kvalande lag så tar sig samtliga lag från vår grupp till slutspel tillsammans med övriga tre gruppettor.

Som tvåa i gruppen fick vi spela åttondelsfinal mot Malmö. Matchen, som vi vinner med 25-21, 25-18, är en vinna eller försvinna match, och den känns jämnare än vad siffrorna visar. Malmö är bollskickliga och offervilliga, men vi har ett större självförtroende och en starkare servearsenal bland annat. I kvartsfinalen ställdes vi sedan mot Falkenberg, ett riktigt duktigt ungt lag med framför allt fina anfall från mitten. De är också betydligt mer samspelta än vi är och kan därmed bygga sitt spel med större lugn och trygghet i första- och andraboll. Från andra set börjar vi dock vakna, och vi påminner oss själva om meningslösheten i att spela om vi inte passar på att ha roligt och njuta av sporten i stunden. 9-25 i första blir därefter något mer upplyftande 17-25 i andra set.

Åter ödesmatch således, denna gång mot Kronan. Kronan spelar sin duktigaste tjej på vänsterkanten och när hon är fram samt när hon servar så skapar de problem för oss, men matchen känns rakt igenom som vår. Vi har hunnit börja spela oss samman vid det här laget, vår passare har börjat hitta ett läge som fungerar för våra centrar och vi fortsätter serva med full kraft. Vi har rättvist kvalat in till SM. Efter en lång dag med fem matcher och det viktigaste målet uppnått har vi lite svårt för att samla oss och spela placeringsmatchen om 5:e/6:e plats. Vi ger nu också vår lovande andrepassare, som ska bära U18-laget nästa år, full speltid, men resten av laget sluter inte upp runt henne i hennes svåra roll som de borde. I första set leder vi 20-16, men förlorar med 21-25 och andra set slutar 15-25 utan att något lag storspelar.

[fleximage caption=’U18F klara för SM i Örebro den 21-22 maj!’]u18kvalF[/fleximage]

Trots den lite avslagna avslutningen på dagen så gör vi en strålande insats tillsammans. Laget – outtröttligt dirigerat och ständigt frammanat av lagkapten Lina Nilsson, som gör en gigantisk insats denna dag, och alltid energisatt av Anja Jovanovic på vänsterkanten – spelar, vinner och förlorar tillsammans trots så lite tid ihop före kvaldagen. Det var verkligen en ynnest att få vara med som ledare denna gång! Alla spelare växte denna dag med uppgiften, och nu ska vi se till att hinna växa ytterligare en bit före SM tredje helgen i maj.

Resultat från SM-kvalen i U18

/Vid pennan Emilia Angelman