Intervju med Karin Jönsson i Lunds VKs Motionsserie

Intresset för motionsvolleyn har ökat enormt i Lunds VK under de senaste åren. I takt med det ökande intresset har klubben startat flera träningsgrupper för motionsspelare och inte minst så arrangerar Lunds VK sedan några år tillbaka en populär Motionsserie på torsdagskvällar i Fäladshallen A. Under varje säsong har det varit mer eller mindre 16st deltagande lag totalt i den Mixade serien och i den Fria serien. Hemsidan har tagit en pratstund med Karin Jönsson i verksamhetsgruppen för Motionsserien och Karin spelar själv också i laget VS88.

[fleximage caption=’Lussecupen i Motionsserien (foto: Lars Blasberg)’]Motionsserien 17-18[/fleximage]

– Sedan några år tillbaka arrangerar Lunds VK en Motionsserie på torsdagskvällar i Fäladshallen. Berätta mer om upplägget.
Ursprunget är de motionsserier som fanns inom Korpen i Lund fram till 2013. Då flyttade vi helt enkelt samma verksamhet in i Lunds VK. Grundtanken är alltså att kompisgäng anmäler sig som lag och sedan spelar vi match i princip alla torsdagskvällar, med mixade lag klockan 21 och fritt sammansatta lag klockan 22. Säsongen startar i början av september och slutar i slutet av maj. Först spelar alla 8 lagen mot varandra i 2 omgångar (dvs 14 torsdagar) och sedan delar vi upp serien i en övre och en undre del där de 4 lagen möter varandra igen i 3 omgångar (dvs 9 torsdagar).

Utöver själva seriespelet börjar vi alltid med några tillfällen att tränings-spela, till jul har vi en Lussecup med glögg och lussekatter, efter nyår spelar vi en Poängcup och vi avslutar alltid i maj med Magnoliacuper där vi samtidigt har prisutdelning för seriespelet.

Det är en för det mesta mycket väl fungerande blandning av viljan att vinna som gör att det verkligen blir ett bra motionspass, samtidigt som vi spelar utan domare vilket gör att lag och spelare är tvungna att vara ärliga, erkänna nätberöringar och liknande samt komma överens om att spela om bollen om man inte kan bli överens om den var ute eller inne…

– Har ni några nya lag i serierna denna säsongen?
Ja, det finns 3 nya lag i varje serie denna säsongen. Fast delvis är det kanske bara nya lagnamn och lite annorlunda lagsammansättning. Det är inte ovanligt att spelare byter eller skapar nya lag under sommaren – även motionsserien har blivit en plats där det skapas nya kompisgäng. Många spelare har varit med under många år, men i olika lag.

– Hur ser ställningen ut i serierna – några lag som överraskar?
Det går att se tabellen på klubbens hemsida (resultat), och vi mailar ut resultatet till alla spelare efter varje omgång. Men ärligt talat tror jag inte att alla bryr sig om att öppna de där mailen… Alla vill vinna när man är på planen, men dagen efter på jobbet känns det nog inte lika viktigt längre, åtminstone inte för alla.

Jag vet inte om man kan säga att något lag överraskar redan. Ofta ser man redan i de första omgångarna vilka lag som har de bästa spelarna, och troligen kommer att ligga i topp hela säsongen. Det som kan överraska är lag som utvecklas mycket under samma säsong, men det har vi inte facit på än.

I den mixade serien är ett av de nya lagen, The Empire Spikes Back, uppe och nosar i serieledningen. De har även ett lag som ligger högt även i den fria serien. I den fria serien ligger faktiskt alla 3 nya lag bland de 4 bästa. Men jag vet inte om jag skulle säga att jag är överraskad av det…

– Efter nyår kör ni något som heter Poängcupen – hur funkar den? 
Det är också något vi tog med oss från Korpen. Det fungerar så att vi varje torsdagskväll lottar ihop lag, och sen spelar en snabb turnering där alla möter alla. Varje spelare får poäng utifrån var laget placerar sig. Nästa vecka spelar man ihop med andra spelare och på så sätt lär man sig mycket både om att spela volleyboll och om varandra. Antalet omgångar har varierat lite, men mellan 3 och 5 har det varit. I år har vi 4 omgångar.

De 10 som placerar sig bäst efter 4 omgångar får var sitt poäng till sitt lag i serietabellen.

Vi har till och med en maratontabell där alla spelare och poäng sedan vi startade med detta 2005 finns med. Där kan man se att vi under åren haft nästan 290 personer som varit med och spelat poängcupen. Och att vi är 4 personer som spelat i alla 13 poängcuper som varit hittills.

[fleximage caption=’Karin Jönsson, del av verksamhetsgruppen för Motionsserien och spelar i VS88′]Karin[/fleximage]

– Vilket lag spelar du själv i och hur länge har du varit aktiv? 
Jag spelar i VS88, och det är ett lag som bildades av som ett kompisgäng som gick på gymnasiet ihop. Jag var inte med från början, men jag tror de startade runt 1980. Själv kände jag några i laget och började hoppa in som reserv någon gång runt 1993, om jag minns rätt. När jag blev ordinarie minns jag inte, men det var någon gång i mitten av 90-talet. Från början spelade jag bara i mix-laget, men för många år sedan bestämde vi oss för att ha samma lag i båda serierna, så att alla spelar 2 matcher var torsdag. Jag har alltså aldrig tränat volleyboll ”på riktigt” utan bara spelat motionsvolley – men i och för sig i rätt många år nu…

Vi har under åren fått in friskt blod utifrån i laget, men 2 av de som var med från början spelar fortfarande i vårt lag. Jag tycker det är ett oerhört bra sätt att både umgås, ha roligt och få lite motion samtidigt!

– Vad är det bästa med Motionsserien och varför ska man anmäla ett lag till hösten när serierna drar igång efter sommaruppehållet?
Oj, ja det svarade jag nog på redan i förra frågan. Det där att träffas en kväll i veckan, stämma av livet, spela volleyboll, ha kul och få motion… Enkelt men fantastiskt!

Även om det finns en del spelare som jag som blivit inventarier i serien, så kommer det också hela tiden in nya spelare vilket gör att ingen säsong är den andra lik och att man alltid lär känna några nya spelare på en säsong. Volleyboll är också en sport där det fungerar förhållandevis bra att blanda olika åldrar och spelskicklighet utan att det blir tråkigt eller obehagligt.

Länkar:
Info om Motionsserien
Resultat

Frågor om Motionsserien? maila motionsserie@lundsvk.se

[fleximage caption=’Lussecupen i Motionsserien (foto: Lars Blasberg)’]Motionsserien 17-18_1[/fleximage]