Nya framgångar för Spartak

LVK’s veteraner under namnet Spartak åkte till årets Veteran SM med drömmar om medaljer som alltid, men med ett år extra i bagaget och något undermålig träning i benen så var man ganska osäker på var man stod. Laget hade placerats i en trelagsgrupp där motståndarna var Bromma och förra årets fjärdeplacerade Tierp.

[fleximage caption=’Silverlaget i Veteran-SM 2015!’]Veteran-SM silver_laget[/fleximage]

Första matchen gick mot Bromma och det blev en ganska behaglig resa för Spartak. Dock stretade Bromma emot bra och det blev två jämna set som gick till Lundapågarna, (25-21, 25-18). Andra matchen i gruppen var mot ett Tierp fullt av elitserierutin. Spartak såg sig själv som “underdogs” men med ett taktiskt blockspel och bra slit i försvaret så lyckades man inte bara hänga med motståndet utan också i slutet vinna i två raka set, (25-23, 25-16).

Som gruppsegrare ställdes man emot Sollentuna i kvarten. Sollentuna var ett klart svagare lag än Tierp och Spartak kände att detta vinner vi lätt. Men trots sin rutin så visade det sig att man aldrig ska underskatta sina motståndare. Sollentuna tar en stor ledning i början (16-8) och Spartak gör enkla misstag. Halvägs in i setet så börjar man inse allvaret och långsamt äter man sig ikapp. I slutet visar man att Lundagänget är det bästa laget och vinner med 25-23. Sollentuna viker dock inte ner sig och andra set blir jämt, men nu är Spartak på tårna och låter inte motståndarna få något gratis. Vinst till Lund med 2-0. (25-23, 25-21)

I semin väntar nu Team Valla från Linköping. Samma lag som Spartak förlorat semifinalerna mot de senaste två åren. Revanschlusten i Lund syntes tydligt och man är kanske lite övertaggade i början. Valla tar en tidig ledning och Spartak får kämpa i uppförsbacke hela setet. Man får igång sitt spel lite för sent och Lund förlorar första setet med 23-25. I andra set så börjar man mycket bättre och hela setet är en jämn historia där ledningen pendlar fram och tillbaka. Det blir en gastkramande historia där Lund tillslut kan knyta åt säcken med 27-25. Eftersom Veteran SM spelas i bäst av tre set så blev det dags för dagens första skiljeset. Tredje set börjar lika jämt som det andra, men Spartak får en liten ledning som man håller till slutet. Vid 14-12 får man chansen att avgöra genom ett kantanfall. Spiken tar i blocket och går ut, ganska tydligt för alla utom domaren. Först blåser han för att bollen går ut, men då går motståndarna fram till domaren och erkänner touchen vilket innebär Lundavinst. (23-25, 27-25, 15-12). Matchen hade varit lite grinig, från båda hållen, eftersom domaren kändes lite osäker och hade några gånger ändrat sina domslut. Så Spartak vill passa på att applådera sportsligheten hos Team Valla som faktiskt avgjorde matchen.

Dags för final och på andra sidan stod Giganterna inom Veteran SM, Lidingö. Respekten var enorm, men trots detta så var det Lund som började bäst och fick en liten ledning. Långsamt kämpade Lidingö sig tillbaka och var ifatt vid 20-20. Härifrån visade Lidingö sin vinnartradition och man kunde relativt enkelt vinna setet med 25-20 efter storspel av Anders Hellvig. Nu orkade Spartak inte samla kraft en gång till, andra setet gick väldigt enkelt till Lidingö med 25-12. Man kunde se att Spartakspelarna, efter en lång dag, helt enkelt inte orkade hänga med motståndarnas tempo och förlusten var rättvis.

Men ett något oväntat silver kändes som en stor framgång och dagen avslutades traditionsenligt med att laget bokade hotellets bastu där man satt och mindes tillbaka alla hårda anfall och gigantiska block man åstadkommit under dagen.

Spartak representerades i år av: Roy Andersson, Fredrik Joabsson, Henrik Link, Hasse Hansson, Ingmar Persson, Pelle Svensson, Johan Severson, Thomas Lindborg och Christopher Olsén.