2 x 3-0 för Herrar A

Herrar A:s segertåg i Allsvenskan fortsätter och i helgen inkasserades den fjärde och femte vinsten när Säter respektive Uppsala gästade Lund och Idrottshallen.

Lunds VK – Säters IF VBK 3-0 (25-22, 25-18, 25-11)

Lördagens motståndare från Dalarna, Säter, har haft oturen att få sin tidigare poängkung Gvido Vaguls skadad på uppvärmningen i deras första match mot Uppsala. Detta har gjort laget inte riktigt har samma slagstyrka som tidigare. Trots detta har man öppnat Allsvenskan på ett bra sätt och inför helgens matchen hade man två vinster och en förlust.

[fleximage caption=’Andreas Andersson (Foto: Senad Honic)’]2

[/fleximage]

Säter liknar Vindrarp en hel del i spelstilen, menar coach Stefan Sjöström. Ett ganska kortväxt lag som istället har sina styrkor i försvarsspelet. Även om nu Gvido saknades vet vi att Säter alltid bjuder på tufft motstånd och i Gvidos frånvaro har en annan trio (Johan Wahlgren, Magnus Eriksson & Victor Eriksson) stått för poängproduktionen.

Säter inleder matchen på bästa tänkbara sätt och hemmalaget har svårt att få grepp om motståndarnas servar och anfallsmissarna radas upp. Ledningen är som störst vid 10-16 innan Lund bestämmer sig för att man också vill vara med och spela. Mottagningen höjs och skärpan i avsluten förbättras avsevärt och Lund kan kvittera vid 18-18. När laget väl är ikapp är man starkast och setet kan vinnas. I de två nästföljande seten är hemmalaget med från start och styr matchen på ett mer betryggande sätt.

[fleximage caption=’Jonathan Karlsson i block (Foto: Conny Nilsson – onnesfoto.se)’]6

[/fleximage]

Mottagningen är svajig i inledningen men förbättras ju längre matchen lider och det är främst Oskar Borna som ska ha beröm för att han spelar upp sig. I övrigt är Andreas Andersson, i vanlig ordning, ruggigt effektiv i mitten och skrapade ihop 12 poäng. Med det är han bara knappt slagen av Jonathan Karlsson och Patrik Bertilsson i poängprotokollet som stannar på 15 respektive 14 poäng.

Bästa spelare utsedd av matchvärden Euro Finans
Lund
: Per Nylander
Säter: Magnus Eriksson
Bästa poängplockare Lund: Jonathan Karlsson 15p, Patrik Bertilsson 14p
Bästa poängplockare Säter: Johan Wahlgren 7p, Victor Eriksson 6p

_______________________________________________________________________

Lunds VK – Uppsala VBS 3-0 (25-20, 25-20, 25-13)

Till söndagen var Uppsalas tur att äntra Idrottshallen. Uppsala som under lördagen förlorat med 3-1 mot Vindrarp var taggade på revansch. Sedan förra året har laget tappat ett par spelare, framförallt bröderna Norrby som gått vidare för spel i Elitserien med Tierp och passaren Pär Haglund. Det var en tunn trupp som besökte Lund med endast sju spelare inklusive libero där Lawrence Montas var den mest namnkunnige.

[fleximage caption=’Oskar Borna i anfall (Foto: Conny Nilsson – onnesfoto.se)’]8

[/fleximage]

Det märktes ganska snabbt att Uppsala inte var samma lag som vi ställdes mot i Allsvenskan och kvalet förra säsongen, konstaterar coach Sjöström. Matcherna mot Uppsala brukar alltid vara riktigt roliga att spela med mycket känslor och kamp i varje boll. Dagens tillställning var ganska avslagen och Uppsala kom aldrig upp i normal standard.

[fleximage caption=’Andreas Andersson i block (Foto: Senad Honic)’]1

[/fleximage]

Lund höll ett stadigt grepp om matchen och gjorde inte om samma misstag med en svag inledning från dagen innan. Framförallt märkets en skillnad i servetrycket mellan lagen där Lund plockar 10 ess ställt mot 1 för Uppsala. Jonthan Karlsson toppar nu överlägset serveligan med sina 15 ess. De flesta momenten fungerar bra och Lund behöver inte förta sig för ordna en klar seger.

Dagens insats rubricerar jag som stabil, säger Sjöström och fortsätter; Vi är mer komplett som lag än Uppsala och lägg därtill att Jonathan Karlsson är nästintill ostoppbar idag, då är vi giftiga. Jag är mycket nöjd med hur vi genomför helgens båda matcher och det ger oss mycket välbehövlig energi till kommande helg då det på nytt väntar två hemmamatcher när Floby och Göteborg besöker Lund.

[fleximage caption=’Jonathan Karlsson i ett anfall från bakplan (Foto: Senad Honic)’]3

[/fleximage]

Det är inte bara serven som skiljer lagen åt. Poängfördelningen i stort varierar också då samtliga anfallsspelare i Lund tar sju poäng eller fler. I Uppsala är det bara två spelare som når upp till den skörden. Robin Franke är duktig i block och Lawrence Montas är vass på sin vänsterkant men dem blir lite för ensamma i dagens match.

Bästa spelare utsedd av matchvärden JustNu
Lund
: Jonathan Karlsson
Uppsala: Robin Francke
Bästa poängplockare Lund: Jonathan Karlsson 21p, Patrik Bertilsson 11p
Bästa poängplockare Uppsala: Robin Franke 10p, Lawrence Montas 7p

Tabell
Poängligan
Säters IF VBK
Uppsala VBS

Bilder (Fotograf: Conny Nilsson)

Kommande helg bjuder på två nya matcher för Herrar. På lördagen gästar Floby VBK Idrottshallen med matchstart kl 18:00. På söndagen vankas det seriefinal när Göteborg United står på andra sidan nätet kl 15:00. Då avgörs med stor sannolikhet vem som tar hem segern i Allsvenskan 2015. Vi räknar med ditt stöd på läktaren!