Volleyboll-EM 2026 till Sverige

Volleyboll-EM 2026 till Sverige – gruppspel avgörs i Göteborg

Sverige och Göteborg får den historiska äran att arrangera damernas Volleyboll-EM 2026 tillsammans med Turkiet, Tjeckien och en ännu inte presenterad arrangör. Scandinavium blir volleybollborgen där totalt 15 gruppspelsmatcher kommer avgöras.

– Tillsammans med Göteborg, våra partners och vår rörelse ser vi fram emot att leverera idrottsfest för både nya och redan inbitna volleyfantaster i och utanför Sverige, säger Svenska Volleybollförbundets ordförande Annika Sjöberg.

2026 blir ett historiskt år! För första gången någonsin står Sverige värd för ett Volleyboll-EM för damer. Ansökan gillades av Europeiska Volleybollförbundets styrelse som nu beslutat att tilldela Svenska Volleybollförbundet arrangörskapet för en av de fyra EM-grupperna.

– Det känns oerhört spännande att få möjligheten att arrangera Europamästerskap i Sverige och bygga vidare på den positiva utveckling vi har inom svensk volleyboll. Efter att ha tagit sig till två raka EM-slutspel på bortaplan känns det också väldigt roligt och förväntansfullt att se vad damlandslaget kan prestera med ett starkt hemmastöd i ryggen. Jag tror att vi kommer få uppleva en folkfest i Göteborg 2026, säger Svenska Volleybollförbundets generalsekreterare Simon Dahl.

Sveriges framgångsrika volleybolldamer kommer spela totalt fem EM-matcher i Scandinavium inom loppet av åtta dagar, med start under andra halvan av augusti 2026.

Som värdland är svenska damlandslaget direktkvalificerat för Europamästerskapet 2026. Med sprudlande energi och inspirerande glädje har laget gått från klarhet till klarhet de senaste åren.

Utöver två raka EM-slutspel (2021, 2023) har det bärgats dubbla European Silver League-titlar samt silver i både Golden League och Challenger Cup. Historiskt starka resultat som fått till följd att enorma kliv tagits på världsrankingen och att man i år kan kvalificera sig för Volleyboll-VM för första gången någonsin.

Läs mer på volleyboll.se, Svenska Volleybollförbundets webbplats!