Lunds VK i samarbete med NAD

lundsvk-226x300

Texten publicerad på NAD-Bloggen, författare är Sofie Hartnor.

Lunds VK har som vision att erbjuda volleyboll för alla och på alla nivåer. Under namnet ”Lunds VK – A World Club” har föreningen under längre tid jobbat med olika projekt för att integrera spelare som nyligen flyttat till Lund – från Sverige eller utomlands.

När jag kommer på besök tar Harjan Pook emot mig, ledare och tränare i föreningen. Han berättar att de i Lunds VK strävar efter ett bredare tänk där man som vuxen ska ges möjlighet att börja utöva en sport oavsett om man har erfarenhet sedan tidigare eller ej. Tesfalem som kommer från Eritrea och som har hittat volleybollklubben via NAD har dock spelat förut. Idag är det tio år sedan och han säger att det är bra och kul att få komma igång igen.

Nybörjarteamet tränar tillsammans med träningsteamet – två grupper som fokuserar mest på träning och mindre på match och tävling. Det brukar bli bäst utveckling för alla om man blandar spelare som håller lite olika nivå, säger Harjan. Laget har vanligtvis upp till fem tränare men idag är Harjan ensam. Just det här laget tränas även av två personer som egentligen kunnat spela i seniorlaget men eftersom de båda är utbytesstudenter och endast stannar en termin har de istället fått möjlighet att vara tränare.

Eftersom det pratas så många olika språk i laget blir mycket av träningen på engelska. Harjan säger själv att det är synd att det inte blir mer svenskaträning för de två spelarna som hittat dit via NAD men att han försöker prata så mycket svenska som möjligt med de som vill så att det blir åtminstone några möjligheter att öva. I den här aktiviteten blir fokus alltså främst på hälsa och sociala kontakter. Under den en och en halv timme jag sitter med är spelet igång nästan hela tiden. Innan jag går hinner Harjan plocka fram föreningens hemgjorda pokal som vinnarna får äran att sätta sina namn på efter avslutade turneringar.


Länk
NAD-Bloggen

NAD (Nätverk-Aktivitet-Delaktighet)

Vad är NAD? En metod för hur man i etableringsplaner kan skapa hälsofrämjande, språkfrämjande och nätverksbyggande föreningsaktiviteter för nyanlända. Genom att komma ut i föreningslivet kan nyanlända stärka sina sociala nätverk, öva svenska språket och förbättra sin hälsa.

NAD är ett delprojekt i Partnerskap Skåne och finansieras av Region Skånes sociala investeringsfond med medfinansiering från Länsstyrelsen Skåne och Arbetsförmedlingen.